Bu akşam Anadolunun binlerce yıllık şarap kültürünün
günümüzdeki en önemli temsilcilerinden biri olan ‘’Emir’’ den bahsedeceğim.
Özellikle Hititler ve Romalılar döneminde büyük değer kazanan Emir üzümü
bölgede geniş alanlara yayılmıştır. Monosepaj üretim yapılabildiği gibi diğer
beyaz çeşitlerle kupajı da iyi sonuçlar vermektedir.
Emir
Kapadokya bölgesinin sulu beyaz üzüm çeşididir.Nevşehir,
Kırşehir, Kayseri ve Niğde civarındaki bağlarda yaygın olarak üretilmektedir.
Genellikle çok açık sarı renkli, yüksek asitli, meyve aromaları önde olmayan, dolgun
gövdeli ve zarif şaraplar verir.
Genellikle yeşil elma aroması ağırlıkta olan ve mineral
tonlar taşıyan Emir, köpüklü şarap üretiminde de kullanılır. Meşe fıçıyla çok
iyi uyum sağlamayan ve yaşamının ilk üç yılında tüketilmesi gereken bir
üzümdür. Şarap uzun süre bekletildiğinde cazibesinin kaynağı olan tazeliğini
hızla kaybeder.
Elma:
Ortaya çıkan meyve aromalarından en belirgin olanı elmadır.
Limon:
Yeşil meyve tonları (ham limon, yeşil erik) Emirde sıkça rastlanan aromalardır.
Çakıltaşı/Kireçtaşı:
Genellikle mineral bazlı (çakıltaşı yada kireçtaşı) aromaları da mevcuttur.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder