Chardonnay
Dünyanın en iyi beyaz üzümlerinden biridir. Çok ünlü beyaz
sek şarapların bazılarının üretiminde kullanılmıştır.Dünyanın pek çok yerinde
üretilebilmesinin nedeni şartlara kendiliğinden uyum sağlayabilmesi ve özenli
bir bakım istememesidir. Asiditesi düşük ancak yüksek alkol verimi alınabilen
yuvarlak yapılı, zengin meyve aromalarıyla tatlımsı izlenime sahiptir. Damağı
dolduran dengeli bir tadı vardır. Meşe fıçıda dinlendirmeye çok uygundur. Meşe
fıçı şaraba öncelikle vanilya ve kızarmış ekmek aromaları katar.
En ünlü örnek hiç kuşkusuz ‘’Chablis’’ dir. (Chablis: Chardonnay,
Pino noir ve Pino meunier)
Elma: En
belirgin olanlarındandır. Soğuk iklim Chardonnay’lerinde bunun dışında yeşil
elma, armut, limon, greyfurt ve aksya aromalarına da rastlanabilir.
Şeftali:
Yeni dünya Chardonnay’lerinde en çok rastlanan aromalardan biridir. Bunun yanı
sıra kayısı, mango, ananas, kavun gibi aromalara da rastlanabilir.
Tereyağı:
Hem üzümden, hem şarap üretiminden (maloaktik fermantasyon) hem de meşe fıçıda
dinlendirmeden kaynaklanabilir.
Fındık/Badem:
Yüksek kalite Chardonnay’lerde rastlanan aromatik tonlardır. Şarabın maya
kalıntılarıyla temasının devam ettirilmesi (sur lie) bu aromaları daha belirgin
hale getirebilir.
Kızarmış
ekmek/Vanilya: Yeni meşe fıçıların şaraba kattıkları aromalardandır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder