27 Ocak 2013 Pazar

Beyaz üzümler ve şarapları


Chardonnay
Dünyanın en iyi beyaz üzümlerinden biridir. Çok ünlü beyaz sek şarapların bazılarının üretiminde kullanılmıştır.Dünyanın pek çok yerinde üretilebilmesinin nedeni şartlara kendiliğinden uyum sağlayabilmesi ve özenli bir bakım istememesidir. Asiditesi düşük ancak yüksek alkol verimi alınabilen yuvarlak yapılı, zengin meyve aromalarıyla tatlımsı izlenime sahiptir. Damağı dolduran dengeli bir tadı vardır. Meşe fıçıda dinlendirmeye çok uygundur. Meşe fıçı şaraba öncelikle vanilya ve kızarmış ekmek aromaları katar.
En ünlü örnek hiç kuşkusuz ‘’Chablis’’ dir. (Chablis: Chardonnay, Pino noir ve Pino meunier)
Elma: En belirgin olanlarındandır. Soğuk iklim Chardonnay’lerinde bunun dışında yeşil elma, armut, limon, greyfurt ve aksya aromalarına da rastlanabilir.
Şeftali: Yeni dünya Chardonnay’lerinde en çok rastlanan aromalardan biridir. Bunun yanı sıra kayısı, mango, ananas, kavun gibi aromalara da rastlanabilir.
Tereyağı: Hem üzümden, hem şarap üretiminden (maloaktik fermantasyon) hem de meşe fıçıda dinlendirmeden kaynaklanabilir.
Fındık/Badem: Yüksek kalite Chardonnay’lerde rastlanan aromatik tonlardır. Şarabın maya kalıntılarıyla temasının devam ettirilmesi (sur lie) bu aromaları daha belirgin hale getirebilir.
Kızarmış ekmek/Vanilya: Yeni meşe fıçıların şaraba kattıkları aromalardandır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder