Bu gün artık terimlere son verme vakti geldi. Uzunca bir
yazı yazıp olayı nihayete erdireceğim. Bundan böyle konuşurken ve karşılıklı
yorumlarımızı birbirimizle paylaşırken hep birlikte aynı dilden konuşacağız. Ve
başlıyorum....
Kabarcıklı:
İçinde hala karbondioksit gazı mevcut.
Kısa: Yutulduktan
sonra tadı damakta kalmayan.
Konsantre: Yoğun
aromalı.
Kozada: Aromaları
çok ortada olmayan ancak gelecek vadeden.
Kurumuş şarap:
Meyve aromalarını tamamen yitirmiş ancak alkol, asit ve taneni ayakta kalmış
şarap.
Meyve: Şarabın
koklandığı anda varolan tüm meyve aromalarının damakta da hissedilmesi.
Meyveli: Meyve
aromaları baskın bu nedenle hafif tatlımsı hissi uyandıran.
Meşe: Şarabın
meşe fıçılarda olgunlaştırılmsı esnasında kazandığı aromalar. Fıçı ne kadar
yeniyse meşe aroması o kadar güçlüdür.
Orta damak:
Şarabın ilk izlenim ve bitiş arasında damakta bıraktığı genel izlenim.
Özüt (extract):
Fenolik bileşenler (tanen, aromatik bileşenler ve renk molekülleri) de dahil
şarapta bulunan katı partiküllerin (şeker, mineral ve gliserol) tamamı.
Pütürlü: Damakta
yumuşak bir izlenim bırakmayan, kaba.
Reçelimsi:
Haşlanmış ve tatlımsı izlenim veren.
Sert: Güçlü ve
belirgin tanenli.
Sıkı: Tanenleri
belirgin ve baskın.
Silik: Meyve
aromaları burun ve damakta belirgin olmayan.
Şişe yaşı:
Şarabın zamana bağlı olarak olgunlaşıp yuuşaması.
Tanen: Üzümlerin
kabuk ve çekirdeklerinden gelen ağızda kuruma hissi uyandıran madde.
Tat: Şarabın
damakta bıraktığı izlenim.
Taze: Cazip bir
asit, meyve yada çiçek aromalarına sahip şarap.
Üzümsü: Şaraplarda
nadiren rastlanır.
Vejetal: Kötü
işlenmeden kaynaklanan acımsı, otsu aroma ve tat.
Yağlımsı: Yeni meşe
fıçıların şarapta bıraktığı yumuşak vanilya aroması.
Yeşil: Fazla
asitli.
Yoğun: Ağır,
bazan zarif olmayan şarap.
Yakıcı: Fazla
alkollü.
Yumuşak: Taneni
az,alkolü yada asiditesi aşırı olmayan.
Yuvarlak: Yoğun
gövdeli ancak taneni fazla olmayan.
Zengin: Tatlımsı
izlenim verecek derecede meyveli.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder