29 Ocak 2013 Salı

Riesling


Bu akşam çok farklı seçenekleri bulunan Riesling’ lerden bahsedeceğim. 

Riesling

Soylü üzümler arasındadır. Alkol oranı olarak, sek şaraplardan en tatlı şaraplara kadar üretimde kullanılmaktadır. Alman Riesling’leri Mosl’de floral tonlar içeren, yeşil elma,ayva aromalarına sahip mineral karakterli sek şaraplar üretilirken, Pfalz’da bal, olgun şeftali hafif baharat içeren tatlı şaraplar ve Rheingau’da limon/mineral ağırlıklı zarif şaraplara kadar pek çok stilde ortaya çıkar. Fransa’da Alsace bölgesinde yeşil elma ve mineral karakter daha baskındır.

Riesling üzümüne ait en önemli özelliklerden biri Botrytis cinerea’ dan (soylu küf)etkilenip olağanüstü tatlı şarap üretiminde de kullanılabilmesidir. Bu gurup şarapların kendine özgü aroma profilleri mevcuttur.

Bunlardan farklı olarak Kanada, Almanya ve Avusturya’da Risling ‘’Eiswein’’ yada ‘’Ice Wine’’ denilen donmuş üzümlerden yapılan tatlı ‘’buz şarapları’’ üretiminde de kullanılır.

Genellikle meşe fıçılarla uyumsuzdur. Özellikle yeni meşe fıçılarda bekletildiğinde aromaları dengesiz hale gelir.

Elma: Klasik Alman Riesling’lerinde taze elma aroması mevcuttur. Kayısı ve ayva aromaları da elma aromasına eşlik edebilir.

Turunçgiller: Genellikle Alsace bölgesi Riesling’lerinde portakal, greyfurt ve tatlı limon aromalarına sıkça rastlanır. Avusturya Riesling’lerinde yeşil limon aroması diğer aromalarla birlikte bulunabilir.

Bal: Genellikle Alman Riesling’lerinde bal tadı mevcuttur. Botrytis cinerea ile etkilenmiş şaraplarda ek olarak kuru kayısı, badem ezmesi ve kuru üzüm aromaları da kendini gösterebilir.

Petrol: Yüksek kaliteli Alman Rieslig’lerinde yıllar içinde olgunlştıkça ‘’disel’’imsi komplike aromalar oluşabilir.

Mineral: Rieslig’lerde terroir’a bağlı olarak hafif füme tonlardan, hafif baharatlı, katranımsı bazen detopraksı aromalar kazanabilirler.

Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder