Bu gün sizlere şarap stillerinden bahsetmeye başlayacağım.
Öncelikle beyaz şarap stillerine şöyle bir göz atmakta yarar var...
Genel olarak 4 ayrı stilden bahsedebiliriz.
1.
Hafif gövdeli, serinletici beyazlar,
2.
Hafif-orta gövdeli aromatik sek ve dömisek
beyazlar,
3.
Orta gövdeli, gevrek beyazlar,
4.
Dolgun gövdeli, zengin beyazlar,
Hafif gövdeli,
serinletici beyazlar
Genellikle beyaza yakın açık sarı renkte, yüksek asitli,
meyve aromaları çok belirgin olmayan şaraplardır. Yaz günlerinde serinletici
olarak tercih edilirler. Genellikle meşe fıçılarda eskitilmeye uygun
değildirler.
Hafif-orta gövdeli
aromatik sek ve dömisek beyazlar
Tat ve aromaları öne çıkan bu şarapların gövdeleri hafiftir.
Ancak aromalardan kaynaklanan bu tatlılığı dengelemek üzere asitleri de
yeterince kuvvetlidir. Bu stildeki şaraplar genellikle meşe fıçılarda
eskitilmezler.
Orta gövdeli,
gevrek beyazlar
Neredeyse hafif gövdeli şaraplarla aynı özellikleri
gösterirler. Ancak yüksek asiditeleri sebebiyle deniz ürünleriyle en iyi uyum
sağlayan beyaz şaraplardır. Meşe fıçıda
eskitme ile kazanılacak olan yuvarlaklık bu şaraplarda çok da tercih edilmez. Bu
nedenle meşe fıçıda eskitme için pek de uygun değildir.
Dolgun gövdeli, zengin
beyazlar
Tatlımsı izlenim verecek kadar zengin fakat sek ve aromatik
şaraplardır. Genellikle meyvenin yanında algılanan bal ve fındık aromaları
çarpıcı hale getirir. Eski dünya stili
hem de yeni dünya stili gövde ve aroma yönünden tercih edilirler.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder