18 Mart 2013 Pazartesi

Elmalı Turta


Eminim aklınızdan şöyle demek geçiyor ‘’Ben biliyorum zaten’’. Olsun siz bir de benim tarifimi deneyin. Bu hazırlaması ve servisi keyifli bir tarif. Dostlarım ve ben gerçekten yerken çok keyif alıyoruz.
Umarım beğenirsiniz.
Hamur
-250 gr tereyağ
-1 yumurta sarısı (Akını sonradan kullanılmak üzere ayırın lütfen)
-1 çimdik tuz
-6 çorba kaşığı buzdolabında soğutulmuş su
-Alabildiği kadar un
Dolgu malzemesi
-4-5 kırmızı elma
-1/2 limonun suyu
-1 çorba kaşığı mısır nişastası
-1 çorba kaşığı kuş üzümü
-1 tatlı kaşığı tarçın
-1 çay bardağı iri parçalar halinde kırılmış ceviz
-7 çorba kaşığı toz şeker
Hamur
Buzdolabından çıkardığınız tereyağını küçük parçalar halinde doğrayın. Doğradığınız tereyağını genişçe bri kaba alın ve üzerine yavaşça un eklemeye başlayın. Yaklaşık 1 su bardağı kadar un ekledikten sonra üzerine yumurta sarısı, bir çimdik tuz ve 6 kaşık soğuk suyunuzu da ekleyin ve yoğurmaya başlayın.Kulak kıvamlı bir hamur elde edene kadar un eklemeye devam edin. Hazırladığınız hamuru ikiye bölüp streç filme sararak buzdolabına kaldırın. En az yarım saat buzdolabında soğutun.
Dolgu malzemesi
Elmaların yıkayın ve kabuklarını soymadan ortadan ikiye bölün. Kesme tahtasında, ortadan ikiye bölünmüş elmaları ince ince doğrayın ve çukur bir kaba alın. Elmaları doğradıktan sonra üzerine ½ limonun suyunu gezdirin. Üzerine sırasıyla, toz şeker, tarçın, kuş üzümü, mısır nişastası ve cevizi ekleyin ve ellerinizle elmaları ezmeden karıştırın. Hazırladığınız iç malzemeyi kenarda bekletin.
Üst süslemesi için
-1 çay kaşığı tarçın ve 1 çorba kaşığı toz şeker karışımı
-Çırpılmış yumurta akı

Elmalı Turta Hazırlanışı
Buzdolabında soğuttuğunuz hamurlardan birini alın. Un serptiğiniz bir yüzeyde merdane yardımıyla yaklaşık 0,5 cm kalınlığında açın ve turta tepsisinin içine serin. Hamuru kabın içine iyice yerleştirin ve kenarda kalan fazlalıkları kesin. Üzerine elmalı harcı boşaltın ve eşit olacak şekilde dağıtın. Buzdolabında bekleyen ikinci hamuruda aynı şekilde merdane yardımıyla açıp elmalı harcın üzerini kapatın ve kenarlarını iyice kapatıp fazlalıkları kesin. Hamurun üzerine bıçak yardımıyla 3 adet kesik açın bu şekilde iç malzemenin daha iyi pişmesi sağlanacaktır. 200 0C’lik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin (Üzeri kabuklaşmaya başlayana kadar). Daha sonra turtanızı fırından çıkarıp bir fırça yardımıyla üzerine yumurta akını hızlı bir şekilde sürüp toz şeker tarçın karışımını serpin ve tekrar fırında pişirmeye devam edin. Üzeri iyice kabuklaşıncaya kadar pişirin.
Turtanızı ılık yada soğuk servis yapabilirsiniz. Yanında vanilyalı dondurma da gerçekten çok nefis oluyor. Afiyet olsun...
Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder