Bir şarabı tatmak için elimize aldığımızda öncelikle rengine
bakarız. Peki şarabın rengi bize neyi anlatır?
Renk beklentileri de beraberinde getirir. Genç bir şaraptan
beklentilerinizle yıllanmış bir şaraptan beklentileriniz arasında farklılıklar
vardır. İşte karşınızda beyaz ve kırmızı şaraplar, işte renkler...
Kırmızı şaraplarda üretime başlandığında üzümden sıkılan
şıra renksizdir. Kabuklarla birlikte fermente edilirler ve kabuklarla birlikte
geçirilen bu zaman şarabın bildiğimiz anlamdaki rengini kazanmasına yardım
eder. Renk tamamen kullanılan üzüme bağlı olarak değişkenlik gösterir ve
yıllandıkça da farklı renklere doğru değişim gösterir. Yıllandıkça kırmızı
şarapların rengi biraz solar. Canlı yakut kırmızısı bir şarabın rengi,
kırmızı-kahverengi yada kiremit
kırmızısı renge doğru değişir.
Beyaz şaraplarda da şıra sıkıldığında renksizdir. Bazen
kabuklardan gelen hafif yeşilimsi renk şıra alma sırasında şıraya geçer.
Kabuklarla gerçekleşen cibre fermantasyonu da yapılmadığından renk genç
şaraplarda genellikle açık sarı yada yeşilimsi olur.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder