6 Mart 2013 Çarşamba

Kırmızı Şarap Stilleri


Sırada kırmızı şarap stilleri bulunuyor. Kırmızı şaraplar dolgun gövdeleriyle birçok yemekte size eşlik edebilecek karaktere sahiptir. Bakalım siz hangi şarap stillerini tercih ediyorsunuz?
Genel olarak 3 ayrı stilden bahsedebiliriz.
1.       Hafif, düşük tanenli, taze, meyvemsi kırmızılar,
2.       Meşe tonları da içerebilen, aromatik, orta-dolgun gövdeli kırmızılar,
3.       Zengin, güçlü, dolgun ve çoğunlukla baharatlı kırmızılar,
Hafif, düşük tanenli, taze, meyvemsi kırmızılar
Hem aperatif olarak tüketilebilen hem de yemeklere eşlik edebilen kırmızı lardır. Tanenleri silik denecek kadar az, alkolü yüksek olmayan, canlı asitlere sahip, meyve aromaları hissedilen, yuvarlak, çok kompleks olmayan şaraplardır.Genç tüketilmesi önerilen bu şarapları hafif soğutarak içmek gerekir.
Meşe tonları da içerebilen, aromatik, orta-dolgun gövdeli kırmızılar
Yoğun yada çok yoğun olmayan türleri mevcuttur. Dolgun, genellikle kırmızı yada kırmızı-siyah meyve aromaları içeren, çoğunlukla meşe fıçılarda olgunlaştırılmış şaraplardır. Büyük bir kısmı yıllandırmaya uygundur.
Zengin, güçlü, dolgun ve çoğunlukla baharatlı kırmızılar
Şarapların alkol tavanı genellikle %13,5 iken, bu şaraplara talebin artması ve mevsimsel faktörler le artık şarapların alkol oranı %14 hatta daha yüksek olabilmekte. Bu şaraplar genellikle gösterişli, meşe aromaları belirgin olan, burunda ve damakta yoğun ve zengin şaraplardır. Damakta bıraktıkları tatlımsı izlenim, özellikle yeni dünya üreticilerinin hasadı geciktirerek üzümlerin tamamen olgunlaşmalarına izin vermelerinden de kaynaklanır. Bu olgun ve şekerden yana zengin üzümlerin asiditesi düşük ancak alkol düzeyleri yüksek olmaktadır.
Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder