Sırada kırmızı şarap stilleri bulunuyor. Kırmızı şaraplar
dolgun gövdeleriyle birçok yemekte size eşlik edebilecek karaktere sahiptir.
Bakalım siz hangi şarap stillerini tercih ediyorsunuz?
Genel olarak 3 ayrı stilden bahsedebiliriz.
1.
Hafif, düşük tanenli, taze, meyvemsi kırmızılar,
2.
Meşe tonları da içerebilen, aromatik,
orta-dolgun gövdeli kırmızılar,
3.
Zengin, güçlü, dolgun ve çoğunlukla baharatlı
kırmızılar,
Hafif, düşük tanenli,
taze, meyvemsi kırmızılar
Hem aperatif olarak tüketilebilen hem de yemeklere eşlik
edebilen kırmızı lardır. Tanenleri silik denecek kadar az, alkolü yüksek
olmayan, canlı asitlere sahip, meyve aromaları hissedilen, yuvarlak, çok
kompleks olmayan şaraplardır.Genç tüketilmesi önerilen bu şarapları hafif
soğutarak içmek gerekir.
Meşe tonları da
içerebilen, aromatik, orta-dolgun gövdeli kırmızılar
Yoğun yada çok yoğun olmayan türleri mevcuttur. Dolgun,
genellikle kırmızı yada kırmızı-siyah meyve aromaları içeren, çoğunlukla meşe
fıçılarda olgunlaştırılmış şaraplardır. Büyük bir kısmı yıllandırmaya uygundur.
Zengin, güçlü,
dolgun ve çoğunlukla baharatlı kırmızılar
Şarapların alkol tavanı genellikle %13,5 iken, bu şaraplara
talebin artması ve mevsimsel faktörler le artık şarapların alkol oranı %14
hatta daha yüksek olabilmekte. Bu şaraplar genellikle gösterişli, meşe aromaları
belirgin olan, burunda ve damakta yoğun ve zengin şaraplardır. Damakta
bıraktıkları tatlımsı izlenim, özellikle yeni dünya üreticilerinin hasadı
geciktirerek üzümlerin tamamen olgunlaşmalarına izin vermelerinden de
kaynaklanır. Bu olgun ve şekerden yana zengin üzümlerin asiditesi düşük ancak
alkol düzeyleri yüksek olmaktadır.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder