12 Şubat 2013 Salı

Cabernet Sauvignon


Merhabalar diyerek kırmızı şaraplara başlama vaktimiz de geldi. Çok bildik yabancı üzümlerden biriyle başlayalım.
Cabernet Sauvignon
Belki de dünyanın her yerinde yetiştirilebilmesinden dolayı farklı şaraplarla karşımıza çıkar. İyi bir cabernet Sauvignon gençken koyu mor renkte,yüksek asit ve sert tanene sahip dolgun gövdeli bir şaraptır.
Fransa’ da üretilen örnekler mineral ve topraksı tonları ile beraberinde bulunan meyve profili dengeli bir zerafet içerir. Bu şaraplar yüksek alkollü olmasa da asiditeleri ve tanenleri belirgin şaraplardır.
İtalya örneklerinde Fransa’da üretilene göre biraz daha dolgun ve meyvelidir ancak eski dünya özellikleri göz ardı edilemeyecek kadar baskındır.
Amerika örnekleri ise, dolgun gövdeli, zengin, meyve aromaları daha önde ve bazan reçelimsi, daha tatlı aromalar içeren, toprak ve mineral aromaları barındırmayan şaraplardır.Diğer farklılıklar ise  alkolünün daha yüksek, asiditesinin daha düşük olmasıdır.
Şili’de üretilen örnekler yeni dünyanın en önemli özelliği olan meyve aromalarıyla, eski dünyanın mineral aromalarını birleştirir ve hafif füme hissettirebilirler. Nane aromasına da rastlamak mümkündür.
Yeni Zellanda Cabernet Sauvignon’larında yeşil biber gibi yeşilimsi aromalar daha öndedir ve daha az gövdelidirler. Zaman zaman Şili örneklerinde olduğu gibi nane aromalarına da rastlanabilir.
Güney Afrika örneklerinde Frenk üzümü ve siyah meyve aromaları öndedir. Asiditeleri oldukça fazladır ve zaman zaman yeşil aromalara da rastlamak mümkündür.  Bu şaraplar da da yeni dünyadaki meyve aromaları ve eski dünyadaki mineral aromalarına rastlamak mümkündür.
Avustralya Cabernet Sauvignon’ları hafif pişmiş, koyu meyve ağırlıklı, reçelimsi aromalara sahiptir.Alkolü ve asiditesi yüksek şaraplardır.
Meşe fıçılarda eskitme için en uygun üzümlerden biridir. Meşe fıçılarda bekletmeyle vanilya, tavlanmış sedir, moka ve çikolata aromaları kazanırken tanenin de yuvarlanması sağlanır.
Frenk Üzümü: En tipik aromadır.
Olgun Siyah Kiraz: Frenk üzümü ile birlikte en tipik aromadır.
Olgun Siyah Erik: Frenk üzümü ile birlikte en tipik aromadır.
Meşe, Sedir, Tütün: Odunsu baharatlara sıkça rastlanır.Bazen bu aromalara ek olarakanason, nane, yeşil sivri biber gibi aromalar da eşlik eder. Fransa’da üretilenlerde daha yeşil ve baharatlı aromalarla birlikte yeni kıyılmış tütün yada tütün yaprağı aromalarına rastlanır.
Topraksı ve Mineral Tonlar: Tüm eski dünya üretimlerinde rastlanan aromalardandır.  
Nane, Okaliptüs: Daha çok soğuk iklimde yetişen Cabernet Sauvignon’larda rastlanır.
Kahve,Kakao, Moka, Çikolata, Vanilya: Meşe fıçının şaraba kattığı aromalardandır ve yeni dünyada üretilenlerde daha sık rastlanır.
Yeşil biber, Otsu Baharatlar: Özelikle Yeni Zellanda’da üretilenlerde sıkça rastlanır.
Mantar, Tarçın, Deri, Puro Kutusu: Özellikle Bordeaux’dan gelen olgun Cabernet Sauvignon’ların aromaları değişerek bu tonları da içerir hale gelir.
Sevgiler,  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder