Merhabalar diyerek kırmızı şaraplara başlama vaktimiz de
geldi. Çok bildik yabancı üzümlerden biriyle başlayalım.
Cabernet Sauvignon
Belki de dünyanın her yerinde yetiştirilebilmesinden dolayı
farklı şaraplarla karşımıza çıkar. İyi bir cabernet Sauvignon gençken koyu mor
renkte,yüksek asit ve sert tanene sahip dolgun gövdeli bir şaraptır.
Fransa’ da üretilen örnekler mineral ve topraksı tonları ile
beraberinde bulunan meyve profili dengeli bir zerafet içerir. Bu şaraplar
yüksek alkollü olmasa da asiditeleri ve tanenleri belirgin şaraplardır.
İtalya örneklerinde Fransa’da üretilene göre biraz daha
dolgun ve meyvelidir ancak eski dünya özellikleri göz ardı edilemeyecek kadar
baskındır.
Amerika örnekleri ise, dolgun gövdeli, zengin, meyve
aromaları daha önde ve bazan reçelimsi, daha tatlı aromalar içeren, toprak ve mineral
aromaları barındırmayan şaraplardır.Diğer farklılıklar ise alkolünün daha yüksek, asiditesinin daha düşük
olmasıdır.
Şili’de üretilen örnekler yeni dünyanın en önemli özelliği
olan meyve aromalarıyla, eski dünyanın mineral aromalarını birleştirir ve hafif
füme hissettirebilirler. Nane aromasına da rastlamak mümkündür.
Yeni Zellanda Cabernet Sauvignon’larında yeşil biber gibi
yeşilimsi aromalar daha öndedir ve daha az gövdelidirler. Zaman zaman Şili
örneklerinde olduğu gibi nane aromalarına da rastlanabilir.
Güney Afrika örneklerinde Frenk üzümü ve siyah meyve
aromaları öndedir. Asiditeleri oldukça fazladır ve zaman zaman yeşil aromalara
da rastlamak mümkündür. Bu şaraplar da
da yeni dünyadaki meyve aromaları ve eski dünyadaki mineral aromalarına
rastlamak mümkündür.
Avustralya Cabernet Sauvignon’ları hafif pişmiş, koyu meyve
ağırlıklı, reçelimsi aromalara sahiptir.Alkolü ve asiditesi yüksek şaraplardır.
Meşe fıçılarda eskitme için en uygun üzümlerden biridir.
Meşe fıçılarda bekletmeyle vanilya, tavlanmış sedir, moka ve çikolata aromaları
kazanırken tanenin de yuvarlanması sağlanır.
Frenk Üzümü:
En tipik aromadır.
Olgun Siyah Kiraz:
Frenk üzümü ile birlikte en tipik aromadır.
Olgun Siyah Erik:
Frenk üzümü ile birlikte en tipik aromadır.
Meşe, Sedir, Tütün:
Odunsu baharatlara sıkça rastlanır.Bazen bu aromalara ek olarakanason, nane,
yeşil sivri biber gibi aromalar da eşlik eder. Fransa’da üretilenlerde daha
yeşil ve baharatlı aromalarla birlikte yeni kıyılmış tütün yada tütün yaprağı
aromalarına rastlanır.
Topraksı ve Mineral
Tonlar: Tüm eski dünya üretimlerinde rastlanan aromalardandır.
Nane, Okaliptüs:
Daha çok soğuk iklimde yetişen Cabernet Sauvignon’larda rastlanır.
Kahve,Kakao, Moka,
Çikolata, Vanilya: Meşe fıçının şaraba kattığı aromalardandır ve yeni
dünyada üretilenlerde daha sık rastlanır.
Yeşil biber, Otsu
Baharatlar: Özelikle Yeni Zellanda’da üretilenlerde sıkça rastlanır.
Mantar, Tarçın,
Deri, Puro Kutusu: Özellikle Bordeaux’dan gelen olgun Cabernet
Sauvignon’ların aromaları değişerek bu tonları da içerir hale gelir.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder