Sırada ünlü bir İtalyan ‘’Sangiovese’’ var. Klasik
üretimlerin dışında modernistler tarafından gerçekten kayda değer örnekler de
karşımıza çıkıyor. Bakalım sizin kalbinizi kazanabilecek mi?
Sangiovese
İtalya’nın en çok ekilen kırmızı üzümüdür ve ‘’Zeus’un
Kanı’’ olarak da bilinir. Erken budaklanıp geç olgunlaşır, sıcak iklimi
sevmesine rağmen fazla sıcaklığa mağruz kaldığında asidi düşer ve zarifliğini
kaybeder. Fazla sıcaklıkta yetiştirilen üzümlerden elde edilen şaraplaralkollü,
pişmiş meyve aromalı ve pekmezimsi hale gelir. Soğuk iklim de Sangiovese için
uygun değildir. Soğuk tam olgunlaşmasını engeller bu sebeple de şarap kaba ve
acımsı olur.
Yetiştirildiği bölgelerde iklim genellikle serin olduğundan
Sangiovese gerekli olgunluğa sadece birkaç yılda bir ulaşabilir. Bu nedenle
genel olarak kupajlar da yer alır. Çok koyu renkli olmadığından beyaz üzümlerle
de kupajlar yapabilir. Yasalar gereği Sangiovese beyazlardan Terebbiano ve Malvasia ile kupaj yapılır. Geri
kalan şarap ise kırmızılardan Cabernet Sauvignon, Merlot, Canaiolo, Nero veya
Syrah ile kupaj da kullanılır.
Toscana bölgesinde yasalarla belirlenmiş üretimlerin
dışında, sıcakta yetiştirilmiş kalitesiz kaçak üzümlerle yapılan kupajlar
nedeniyle sıradan şaraplar ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 20 yıl öncesine kadfar
üretilen düşük kaliteli bu şaraplar, altı bombeli ve üzeri hasır kaplı
şişelerle satılırdı ve bu şişelere ‘’Fiasko’’ denilirdi. Fiasko sözcüğü de,
bolca bulunan ucuz Chianti şaraplarının yarattığı düş kırıklığı sebebiyle dünya
dillerine kazandırılmış bir sözcüktür. Sonraki yıllarda üreticiler daha kaliteli
şaraplar üretmek için çalışmaya başladılar. Çoğunlukla Sangiovese-Cabernet
Sauvignon, bir kısmı da Sangiovese-Merlot ağırlıklı kupajlar yaptılar.
Günümüzde Süper Toskana'lılar (Super Toscans) denilen bu şaraplar genellikle
‘’Tipik Coğrafi Özellikli Şaraplar’’ statüsündedir ve aranan şaraplar haline
gelmiştir.
Sangiovese İtalya’nın her yanında yaygın olarak ekilse de
genellikle sulu, silik, günlük kırmızı şarap olarak kullanılmaktadır.
Koyu Vişne: En
tipik aromalarından dır.
Menekşe: Koyu
vişneyle birlikte en tipik aromalarından dır.
Domates: Bazı
örneklerde rastlanır.
Çay ve Baharat:
Çay ve çay yaprağı ile tatlımsı baharat aromalarına rastlanabilir.
Koyu Kiraz,
Karadut: Son yıllarda yapılan şaraplarda diğer aromaların önünde
hissedilebilir ler.
Cassis, Olgun
Erik: Toscana’da Cabernet Sauvignon ve Merlot ile yapılan kupajlar
nedeniyle bu aromalarda ortaya çıkar.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder