17 Şubat 2013 Pazar

Sangiovese


Sırada ünlü bir İtalyan ‘’Sangiovese’’ var. Klasik üretimlerin dışında modernistler tarafından gerçekten kayda değer örnekler de karşımıza çıkıyor. Bakalım sizin kalbinizi kazanabilecek mi?
Sangiovese
İtalya’nın en çok ekilen kırmızı üzümüdür ve ‘’Zeus’un Kanı’’ olarak da bilinir. Erken budaklanıp geç olgunlaşır, sıcak iklimi sevmesine rağmen fazla sıcaklığa mağruz kaldığında asidi düşer ve zarifliğini kaybeder. Fazla sıcaklıkta yetiştirilen üzümlerden elde edilen şaraplaralkollü, pişmiş meyve aromalı ve pekmezimsi hale gelir. Soğuk iklim de Sangiovese için uygun değildir. Soğuk tam olgunlaşmasını engeller bu sebeple de şarap kaba ve acımsı olur.
Yetiştirildiği bölgelerde iklim genellikle serin olduğundan Sangiovese gerekli olgunluğa sadece birkaç yılda bir ulaşabilir. Bu nedenle genel olarak kupajlar da yer alır. Çok koyu renkli olmadığından beyaz üzümlerle de kupajlar yapabilir. Yasalar gereği Sangiovese beyazlardan  Terebbiano ve Malvasia ile kupaj yapılır. Geri kalan şarap ise kırmızılardan Cabernet Sauvignon, Merlot, Canaiolo, Nero veya Syrah ile kupaj da kullanılır.
Toscana bölgesinde yasalarla belirlenmiş üretimlerin dışında, sıcakta yetiştirilmiş kalitesiz kaçak üzümlerle yapılan kupajlar nedeniyle sıradan şaraplar ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 20 yıl öncesine kadfar üretilen düşük kaliteli bu şaraplar, altı bombeli ve üzeri hasır kaplı şişelerle satılırdı ve bu şişelere ‘’Fiasko’’ denilirdi. Fiasko sözcüğü de, bolca bulunan ucuz Chianti şaraplarının yarattığı düş kırıklığı sebebiyle dünya dillerine kazandırılmış bir sözcüktür. Sonraki yıllarda üreticiler daha kaliteli şaraplar üretmek için çalışmaya başladılar. Çoğunlukla Sangiovese-Cabernet Sauvignon, bir kısmı da Sangiovese-Merlot ağırlıklı kupajlar yaptılar. Günümüzde Süper Toskana'lılar (Super Toscans) denilen bu şaraplar genellikle ‘’Tipik Coğrafi Özellikli Şaraplar’’ statüsündedir ve aranan şaraplar haline gelmiştir.  
Sangiovese İtalya’nın her yanında yaygın olarak ekilse de genellikle sulu, silik, günlük kırmızı şarap olarak kullanılmaktadır.
Koyu Vişne: En tipik aromalarından dır.
Menekşe: Koyu vişneyle birlikte en tipik aromalarından dır.
Domates: Bazı örneklerde rastlanır.
Çay ve Baharat: Çay ve çay yaprağı ile tatlımsı baharat aromalarına rastlanabilir.
Koyu Kiraz, Karadut: Son yıllarda yapılan şaraplarda diğer aromaların önünde hissedilebilir ler.
Cassis, Olgun Erik: Toscana’da Cabernet Sauvignon ve Merlot ile yapılan kupajlar nedeniyle bu aromalarda ortaya çıkar.
Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder