25 Şubat 2013 Pazartesi

Grenache


En yaygın üretilen üzüm çeşitlerinden biri ‘’Grenache’’ bu günün yıldızı. Çok iyi tanıdığımız bir üzüm olmasa da güzel şaraplardaki katkılarıyla karşımıza çıkıyor.
Grenache
İspanyol’ların ‘’ Garnacha Tinto’’ dedikleri bu üzüm İspanya’daki bağların neredeyse %15’ini oluşturur. Genellikle  İspanya daki şarap bölgelerinden biri olan Rioja’da, Fransa’da Midi bölgesinde ve güney doğusunda ki Rhone vadisinde yetiştirilir. Rhone vadisinde üretilen Cotes-du-Rhone-Villages, Gigondas ve Chateauneuf-du-Pape şaraplarında en fazla olmak üzere üçte ikisi kadarında bulunur. Yine Fransa’da Tavel ve Lirac bölgelerinde roze şarap üretiminde kullanılırlar.
En belirgin özelliklerinden biri de alkol seviyelerinin yüksek oluşudur. İyi örneklerinde tatlı, marmelatımsı bir aroma vardır ancak bukeleri pek göze çarpmaz. Burunda meyan kökü bazen de anason algılanır. Olgun Chateauneuf-du-Pape’lar da gül ve çilek aromalarına da rastlanabilir. Meşe fıçıda eskitmeye pek uygun değildir. En önemli özelliklerinden biri de yüksek alkolünden kaynaklanan ılık hissidir. Kupaj yapıldığı üzümlerden gelen meyvemsi ve yumuşak tatla birleşerek güzel bir birliktelik ortaya çıkarırlar.
Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder