En yaygın üretilen üzüm çeşitlerinden biri ‘’Grenache’’ bu
günün yıldızı. Çok iyi tanıdığımız bir üzüm olmasa da güzel şaraplardaki
katkılarıyla karşımıza çıkıyor.
Grenache
İspanyol’ların ‘’ Garnacha Tinto’’ dedikleri bu üzüm İspanya’daki
bağların neredeyse %15’ini oluşturur. Genellikle İspanya daki şarap bölgelerinden biri olan
Rioja’da, Fransa’da Midi bölgesinde ve güney doğusunda ki Rhone vadisinde
yetiştirilir. Rhone vadisinde üretilen Cotes-du-Rhone-Villages, Gigondas ve
Chateauneuf-du-Pape şaraplarında en fazla olmak üzere üçte ikisi kadarında
bulunur. Yine Fransa’da Tavel ve Lirac bölgelerinde roze şarap üretiminde
kullanılırlar.
En belirgin özelliklerinden biri de alkol seviyelerinin
yüksek oluşudur. İyi örneklerinde tatlı, marmelatımsı bir aroma vardır ancak
bukeleri pek göze çarpmaz. Burunda meyan kökü bazen de anason algılanır. Olgun Chateauneuf-du-Pape’lar da
gül ve çilek aromalarına da rastlanabilir. Meşe fıçıda eskitmeye pek uygun
değildir. En önemli özelliklerinden biri de yüksek alkolünden kaynaklanan ılık
hissidir. Kupaj yapıldığı üzümlerden gelen meyvemsi ve yumuşak tatla birleşerek
güzel bir birliktelik ortaya çıkarırlar.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder