13 Şubat 2013 Çarşamba

Merlot


Sırada yine bidik bir üzüm var ‘’Merlot’’. Çoğumuz Cabernet Sauvignon ve Merlot kupajlarını biliriz aslında. Bu iki üzümün birlikteliklerinden güzel şaraplar doğar. Daha önce deneme fırsatı bulamadıysanız bence mutlaka bir Cabernet & Merlot kupajı  denemelisiniz.
Merlot
Cabernet Sauvignon’a göre daha erken olgunlaşır. Yumuşak tanenli, düşük asitli ve yüksek alkollü bir yapısı vardır. Tadı dolgun ve kadifemsi ve zarif bir yapıya sahiptir. Genellikle koyu erik aromaları hissedilir, mineral ve topraksı aromalara pek sahip değildir.  Hasat bol olduğunda sulu, boş ve asidik bir yapıya bürünür.
Kaliforniya’da yetiştirilen Merlot’ların asidi Fransa’da yetiştirilenlere göre daha düşüktür. Bu nedenle bu bölgede yetişen üzümlerden yapılan şaraplar pekmezimsi bir tatlılığa sahiptir.
İtalya’da Merlot çok fazla ekilmektedir ancak çok az örnek dışında yapılan şarapların çoğu sıradan, basit şaraplardır.
Merlot genellikle kupajlarda kullanılır. Daha önce de bahsettiğim gibi bu konuda ona en iyi eşlik eden üzüm Cabernet Sauvignon’dur.  Cabernet ona yapı verir, rengini koyulaştırır, ve tanen desteği sağlar. Bazı üreticiler Merlot’u monosepaj şişelerler ve yumuşak, orta dolgunlukta, daha az tanenli, olgun erik, kiraz, otsu baharatlar ve çikolata aromaları hissedilen şaraplar yaparlar.
Merlot meşe fıçıda olgunlaşmaya en uygun üzümlerden biridir. Meşe fıçıda beklemek bu üzüme vanilya, sedir, moka ve çikolata gibi aromalar kazandırır.
Olgun Siyah Erik: En tipik aromalardandır. Sıcak iklimde yetişen üzümlerde bu daha çok pişmiş bir yapı kazanır ve pekmezimsi hissedilir.
Olgun Siyah Kiraz: En tipik aromalardan dır. Sıcak iklimde yetişen üzümlerde bu daha çok pişmiş bir yapı kazanır ve kiraz reçeli gibi hissedilir.
Karadut: Özellikle Pomerol ve St. Emilion Merlot’ları için en tipik aromalardan biridir.
Frenk Üzümü (Cassis):Sık rastlanan aromalardan biridir.
İncir, Çilek, Ahududu: Özellikle Pomerol Merlot’ların da rastlanan aromalardan biri incirdir. Çilek ve Ahududu ise soğuk bölgelerde yetiştirilen Merlot’lar da rastlanan aromalardan dır.
Otsu Baharatlar, Saman: Sık rastlanan aromalardan dır.
Anason: Özellikle Bordeaux merlot’ların da rastlanan aromalardan dır.
Sedir: Sıkça rastlanan aromalardan dır.
Kahve, Kakao, Moka, Çikolata, Vanilya: Daha çok yeni dünya örneklerinde rastlanır. Meşe fıçının şaraba kattığı aromalardandır.
Humus, Deri, Kavrulmuş Fındık: İyi kalite Merlot’lar şişede olgunlaştıkça meyve aromalarının yanı sıra bu tip aromalar da kazanırlar.
Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder