Sırada yine bidik bir üzüm var ‘’Merlot’’. Çoğumuz Cabernet
Sauvignon ve Merlot kupajlarını biliriz aslında. Bu iki üzümün
birlikteliklerinden güzel şaraplar doğar. Daha önce deneme fırsatı
bulamadıysanız bence mutlaka bir Cabernet & Merlot kupajı denemelisiniz.
Merlot
Cabernet Sauvignon’a göre daha erken olgunlaşır. Yumuşak
tanenli, düşük asitli ve yüksek alkollü bir yapısı vardır. Tadı dolgun ve
kadifemsi ve zarif bir yapıya sahiptir. Genellikle koyu erik aromaları
hissedilir, mineral ve topraksı aromalara pek sahip değildir. Hasat bol olduğunda sulu, boş ve asidik bir
yapıya bürünür.
Kaliforniya’da yetiştirilen Merlot’ların asidi Fransa’da
yetiştirilenlere göre daha düşüktür. Bu nedenle bu bölgede yetişen üzümlerden
yapılan şaraplar pekmezimsi bir tatlılığa sahiptir.
İtalya’da Merlot çok fazla ekilmektedir ancak çok az örnek
dışında yapılan şarapların çoğu sıradan, basit şaraplardır.
Merlot genellikle kupajlarda kullanılır. Daha önce de
bahsettiğim gibi bu konuda ona en iyi eşlik eden üzüm Cabernet
Sauvignon’dur. Cabernet ona yapı verir,
rengini koyulaştırır, ve tanen desteği sağlar. Bazı üreticiler Merlot’u
monosepaj şişelerler ve yumuşak, orta dolgunlukta, daha az tanenli, olgun erik,
kiraz, otsu baharatlar ve çikolata aromaları hissedilen şaraplar yaparlar.
Merlot meşe fıçıda olgunlaşmaya en uygun üzümlerden biridir.
Meşe fıçıda beklemek bu üzüme vanilya, sedir, moka ve çikolata gibi aromalar
kazandırır.
Olgun Siyah Erik:
En tipik aromalardandır. Sıcak iklimde yetişen üzümlerde bu daha çok pişmiş bir
yapı kazanır ve pekmezimsi hissedilir.
Olgun Siyah Kiraz:
En tipik aromalardan dır. Sıcak iklimde yetişen üzümlerde bu daha çok pişmiş bir
yapı kazanır ve kiraz reçeli gibi hissedilir.
Karadut: Özellikle
Pomerol ve St. Emilion Merlot’ları için en tipik aromalardan biridir.
Frenk Üzümü
(Cassis):Sık rastlanan aromalardan biridir.
İncir, Çilek,
Ahududu: Özellikle Pomerol Merlot’ların da rastlanan aromalardan biri
incirdir. Çilek ve Ahududu ise soğuk bölgelerde yetiştirilen Merlot’lar da
rastlanan aromalardan dır.
Otsu Baharatlar,
Saman: Sık rastlanan aromalardan dır.
Anason:
Özellikle Bordeaux merlot’ların da rastlanan aromalardan dır.
Sedir:
Sıkça rastlanan aromalardan dır.
Kahve, Kakao,
Moka, Çikolata, Vanilya: Daha çok yeni dünya örneklerinde rastlanır.
Meşe fıçının şaraba kattığı aromalardandır.
Humus, Deri, Kavrulmuş
Fındık: İyi kalite Merlot’lar şişede olgunlaştıkça meyve
aromalarının yanı sıra bu tip aromalar da kazanırlar.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder