Sırada İspanya’nın en bilinen üzümlerinden biri var.
Tempranillo mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biri.
Tempranillo
İspanya’nın en önemli üzümü olan Tempranillo, adını erken
olgunlaşmasından(temprano=erken). İspanya’nın en ço dikilen üzümlerindendir.
Geç budaklanıp erken olgunlaştığından yetiştirilmesi
kolaydır ancak terroir’ı çok yansıttığı söylenemez. Üzüm düşük asitli düşük
tanenli, düşük alkollü, kalın kabukludur ve bu nedenle şaraba iyi renk
sağlar. Üretimde malolaktik fermantasyon
ve karbonik maserasyon yapsalar da genellikle şarabı eski fıçılarda uzun süre
bekletirler.
Kolay kolay okside olmadığı için meşeye iyi tepki verir bu
nedenle de fıçıda çok iyi olgunlaşır.
Tempranillo serin iklimde en iyi sonucu verir, üretilen
şaraplar zarif ve asitlidir. Porto şarabı üretiminde en önemli role sahiptir.
Çilek, Çilek
Reçeli: Genç şaraplarda en
tipik aromalarından dır.
Tütün, Tütün
Yaprağı: Çilek ile birlikte en çok rastlanan aroma dır.
Baharat: Bazı
örneklerde genellikle kekik ve benzeri baharatlara sık rastlanır.
Kahve ve Çekirdeği:
Rioja kökenli Tempranillo örneklerinde rastlanır.
Vanilya, Kızarmış
Ekmek: Amerikan fıçılarda bekletmeden kaynaklanan aromalardan dır.
Hindistan Cevizi:
Vanilya ve kızarmış ekmekten daha az rastlansa da meşe fıçılardan
kaynaklanan aromalardandır.
İncir: Çok
olgunlaşmış üzümle yapılan şaraplarda ortaya çıkar.
Koyu Erik, Kiraz,
Karadut: Modernist akımla üretilen şaraplarda bu aromalar çilek, tütün,
baharat gibi klasik aromaları önüne geçebilir.
Cassis, Kuru
Meyveler: Modernist akımla üretilen şaraplarda bu aromalara bazen
rastlanabilir.
Füme, Animale
Tonlar: En iyi olgun şarap örnekleinde yıllar içinde animale aromalar
şarabın burnuna hakim olur.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder