19 Şubat 2013 Salı

Tempranillo


Sırada İspanya’nın en bilinen üzümlerinden biri var. Tempranillo mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biri.
Tempranillo
İspanya’nın en önemli üzümü olan Tempranillo, adını erken olgunlaşmasından(temprano=erken). İspanya’nın en ço dikilen üzümlerindendir.
Geç budaklanıp erken olgunlaştığından yetiştirilmesi kolaydır ancak terroir’ı çok yansıttığı söylenemez. Üzüm düşük asitli düşük tanenli, düşük alkollü, kalın kabukludur ve bu nedenle şaraba iyi renk sağlar.  Üretimde malolaktik fermantasyon ve karbonik maserasyon yapsalar da genellikle şarabı eski fıçılarda uzun süre bekletirler.
Kolay kolay okside olmadığı için meşeye iyi tepki verir bu nedenle de fıçıda çok iyi olgunlaşır.
Tempranillo serin iklimde en iyi sonucu verir, üretilen şaraplar zarif ve asitlidir. Porto şarabı üretiminde en önemli role sahiptir.

Çilek, Çilek Reçeli: Genç şaraplarda en tipik aromalarından dır.
Tütün, Tütün Yaprağı: Çilek ile birlikte en çok rastlanan aroma dır.
Baharat: Bazı örneklerde genellikle kekik ve benzeri baharatlara sık rastlanır.
Kahve ve Çekirdeği: Rioja kökenli Tempranillo örneklerinde rastlanır.
Vanilya, Kızarmış Ekmek: Amerikan fıçılarda bekletmeden kaynaklanan aromalardan dır.
Hindistan Cevizi: Vanilya ve kızarmış ekmekten daha az rastlansa da meşe fıçılardan kaynaklanan aromalardandır.
İncir: Çok olgunlaşmış üzümle yapılan şaraplarda ortaya çıkar.
Koyu Erik, Kiraz, Karadut: Modernist akımla üretilen şaraplarda bu aromalar çilek, tütün, baharat gibi klasik aromaları önüne geçebilir.
Cassis, Kuru Meyveler: Modernist akımla üretilen şaraplarda bu aromalara bazen rastlanabilir.
Füme, Animale Tonlar: En iyi olgun şarap örnekleinde yıllar içinde animale aromalar şarabın burnuna hakim olur.
Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder