Ülkemizin bilinen üzümlerinden biri olan ‘’Sultaniye’’ den
bahsedeceğim bu gün. Sofralık ve şaraplık değeri bulunan genelde Ege bölgesinin
önemli üzümlerinden biri.
Sultaniye
Ege bölgesinde yetiştirilen etli, az asitli, çekirdeksiz bir beyaz üzümdür
. Neredeyse 10 yıl öncesine kadar sadece sofralık ve kurutmalık olarak
üretilmekteydi. Daha sonra dömi-sek şarap üretimiyle birlikte şaraplık çeşitler
arasında yerini aldı. Şarap üretimi dışında yüksek şeker ve meyve suyu
nedeniyle rakı hammaddesi olan suma üretiminde de kullanıldı. Sultaniye Emir’le
birlikte güzel kupajların üretiminde de kullanılır. Sultaniye üzümünden
üretilen şaraplar duyusal olarak oldukça hafif, hoş içimli ve meyve aromalıdır.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder