Kırmızı üzümlerden ‘’Pino Noir’’. Titizlikle yetiştirilip
şaraba işlendiğinde gerçekten etkileyici sonuçlarla karşımıza çıkıyor. Bakalım
özellikleriyle sizleri de etkileyebilecek mi?
Pino Noir
Şarap yapımında kullanılan en zor üzümlerden biridir. Erken
budaklanma, çürüme, fazla ürün verme gibi zorlukları olan Pino Noir yetiştirmek
için ciddi bir ustalık gereklidir.
Çok soğuk iklimlerde yetişen üzümlerden yapılan şaraplar
ince ve aromasız olurken, çok sıcak iklimlerde yoğun pişmiş sebze kokuları
ortaya çıkar.
Fermantasyon ısısı gereğinden soğuk olursa basit çilek
aromalı, ısı gereğinden fazla olursa pişmiş sebze aromalarının önde olduğu
şaraplar ortaya çıkar.
Genellikle soluk kırmızı renkli, asiditesi yüksek, aroması
çok önde olamayan zarif şaraplardır.
Yeni dünya örneklerinde bulundukları bağlara özgü aromalara
sahip güzel şaraplar oluştururlar.
Fransız meşesi ile iyi uyum sağlarlar ancak Amerikan
meşesi ile aynı uyumu yakalama şansı bulamazlar.
Çilek: En
sık rastlanan aromalardan biridir.
Siyah Kiraz:
Çilekle birlikte en sık rastlanan aromalardan biridir.
Yaban Çileği:
Bazı Bourgogne’lar da yaban çileği aromasına rastlanabilir.
Vişne, Frambuaz:
İyi örneklerinde çok önde olmasa da vişne, frambuaz, olgun erik gibi kırmızı
meyve aromalarına rastlanır.
Gül yada Menekşe:
İyi kalite Bourgogne’lar da çiçek aromalarına rastlanır.
Çay, Ihlamur,
Yeşil Fasulye: Özellikle çok iyi örneklerde olgunlaştıkça çay, ıhlamur
ve yeşil fasulye gibi baharatımsı/sebzemsi aromalar ortaya çıkabilir.
Truffle (Piemonte
Orman Mantarı): Yine çok iyi kalite üretimlerde şarap yıllandıkça
ortaya çıkan en belirgin aromalardan biridir.
Yabani
hayvansı/Ahırsı/ At semeri: İyi Bourgogne’lar şarap yıllandıkça bu tip
aromalar kazanabilirler.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder