15 Şubat 2013 Cuma

Pino Noir


Kırmızı üzümlerden ‘’Pino Noir’’. Titizlikle yetiştirilip şaraba işlendiğinde gerçekten etkileyici sonuçlarla karşımıza çıkıyor. Bakalım özellikleriyle sizleri de etkileyebilecek mi?
Pino Noir
Şarap yapımında kullanılan en zor üzümlerden biridir. Erken budaklanma, çürüme, fazla ürün verme gibi zorlukları olan Pino Noir yetiştirmek için ciddi bir ustalık gereklidir.
Çok soğuk iklimlerde yetişen üzümlerden yapılan şaraplar ince ve aromasız olurken, çok sıcak iklimlerde yoğun pişmiş sebze kokuları ortaya çıkar.
Fermantasyon ısısı gereğinden soğuk olursa basit çilek aromalı, ısı gereğinden fazla olursa pişmiş sebze aromalarının önde olduğu şaraplar ortaya çıkar.
Genellikle soluk kırmızı renkli, asiditesi yüksek, aroması çok önde olamayan zarif şaraplardır.
Yeni dünya örneklerinde bulundukları bağlara özgü aromalara sahip güzel şaraplar oluştururlar.
Fransız meşesi ile iyi uyum sağlarlar ancak Amerikan meşesi ile aynı uyumu yakalama şansı bulamazlar.
Çilek: En sık rastlanan aromalardan biridir.
Siyah Kiraz: Çilekle birlikte en sık rastlanan aromalardan biridir.
Yaban Çileği: Bazı Bourgogne’lar da yaban çileği aromasına rastlanabilir.
Vişne, Frambuaz: İyi örneklerinde çok önde olmasa da vişne, frambuaz, olgun erik gibi kırmızı meyve aromalarına rastlanır.
Gül yada Menekşe: İyi kalite Bourgogne’lar da çiçek aromalarına rastlanır.
Çay, Ihlamur, Yeşil Fasulye: Özellikle çok iyi örneklerde olgunlaştıkça çay, ıhlamur ve yeşil fasulye gibi baharatımsı/sebzemsi aromalar ortaya çıkabilir.
Truffle (Piemonte Orman Mantarı): Yine çok iyi kalite üretimlerde şarap yıllandıkça ortaya çıkan en belirgin aromalardan biridir.
Yabani hayvansı/Ahırsı/ At semeri: İyi Bourgogne’lar şarap yıllandıkça bu tip aromalar kazanabilirler.
Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder