Konumuz; daha
çok Fransa’da, az sayıda Kaliforniya, Avustralya ve Brezilya’da üretilen ancak
sayıları gün geçtikçe artan ‘’Viognier’’.
Viognier
Aroması çok güzel ve değerli bir üzüm çeşididir. Seyrek
bulunan bu çeşidin sadece Fransa’da Rhone vadisinin kuzeyinde yetiştirildiği
söylenebilir.
Üzümlerinin derin sarı rengi, şaraplarına göze çarpan, kuvvetli bir renk verir. Dünyada Syrah (veya Shiraz) üzümünün en iyi örneklerini yetiştiren bölge Côte Rôtie. Kırmızı şaraplarıyla ünlü bu bölgede Viognier bambaşka bir rolle karşımıza çıkıyor. Artık tüm dünyada Syrah üretiminde yaygın bir metod haline gelen “kofermentasyon” burada doğmuş. Bu bölgede kanunlar çerçevesinde Côte Rôtie kupajlarında %20’ye kadar Viognier kulanımına izin veriliyor. Syrah ve Viognier büyük bir birlikteliğe ilk aşamadan başlıyorlar. Bu sayede kırmızı şarabın rengi çok daha yoğun, canlı ve uzun ömürlü oluyor.
Viognier şaraplarını kokladığınızda, kayısı en yoğun hissedilen aroma. Bu aromaya şeftali ve çiçek kokuları da eşlik ediyor.Alkol derecesi genellikle yüksektir (13° yada daha fazla).
Sevgiler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder