Yine İtalya’dayız ve Piemonte bölgesinin yerel üzümlerinden
biri olan ‘’Nebiolo’’ dan bahsedeceğiz. Güzel ve zarif...
Nebiolo
Nebiolo adını Piemonte bölgesindeki tepelere Eylül ve Ekim
aylarında sıkça çöken sisten (nebbia=sis) alır.
Bu soylu üzüme ait ilk kaynaklar 1268’de Ravioli’de dikilen ‘’Nebiol’’
bağlarından bahseden kilise kaynaklarıdır.
İklim konusunda çoknarindir, bu nedenle dünyanın çeşitli
yerlerinde dikimi denense de sonuçlar çok başarılı değildir. Soğuğa ve
çiçeklenme sırasında yağmura dayanıksızdır.
Nebiolo, özellikle Piemonte’de olağanüstü zarif şraplar
yapar. Ayrıca bu şaraplar hem tanen hemde asit yönünen güçlü kırmızılar yapar.
Modernistlerin yaklaşımları sayesinde fermantasyon ve
maserasyon süresi oldukça kısaltılmıştır. Böylece üretilen şaraplar meyvesi
daha belirgin asidi ve taneni daha yumuşak şaraplar ortaya çıkar.
Nebiolo fıçıya girer ama fıçı kaynaklı aromalar üzüme ait
büyüleyici aromaları baskılar, böylece kalite olumsuz etkilenir.
Gül: Özellikle
kuru gül bazen menekşe tipik aromalardan dır.
Katran: Gül
ile birlikte en çok rastlanan aromalardan dır.
Meyankökü:
Nebiolo örneklerinde meyan kökü gibi tatlı kekremsi baharat tonlarına da
rastlanır.
Kiraz, Dut, Olgun
Erik, Malta Eriği: Modernist üretimlerde bu aromalara rastlanır.
Deri, Ahırımsı:
Özellikle olgun Barolo ve Barbaresco’ların aromaları zamanla değişerek
hayvansal kokuları da kapsamaya başlar.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder