22 Şubat 2013 Cuma

Nebiolo


Yine İtalya’dayız ve Piemonte bölgesinin yerel üzümlerinden biri olan ‘’Nebiolo’’ dan bahsedeceğiz. Güzel ve zarif...
Nebiolo
Nebiolo adını Piemonte bölgesindeki tepelere Eylül ve Ekim aylarında sıkça çöken sisten (nebbia=sis) alır.
Bu soylu üzüme ait ilk kaynaklar 1268’de Ravioli’de dikilen ‘’Nebiol’’ bağlarından bahseden kilise kaynaklarıdır.
İklim konusunda çoknarindir, bu nedenle dünyanın çeşitli yerlerinde dikimi denense de sonuçlar çok başarılı değildir. Soğuğa ve çiçeklenme sırasında yağmura dayanıksızdır.
Nebiolo, özellikle Piemonte’de olağanüstü zarif şraplar yapar. Ayrıca bu şaraplar hem tanen hemde asit yönünen güçlü kırmızılar yapar.
Modernistlerin yaklaşımları sayesinde fermantasyon ve maserasyon süresi oldukça kısaltılmıştır. Böylece üretilen şaraplar meyvesi daha belirgin asidi ve taneni daha yumuşak şaraplar ortaya çıkar.
Nebiolo fıçıya girer ama fıçı kaynaklı aromalar üzüme ait büyüleyici aromaları baskılar, böylece kalite olumsuz etkilenir.
Gül: Özellikle kuru gül bazen menekşe tipik aromalardan dır.
Katran: Gül ile birlikte en çok rastlanan aromalardan dır.
Meyankökü: Nebiolo örneklerinde meyan kökü gibi tatlı kekremsi baharat tonlarına da rastlanır.
Kiraz, Dut, Olgun Erik, Malta Eriği: Modernist üretimlerde bu aromalara rastlanır.
Deri, Ahırımsı: Özellikle olgun Barolo ve Barbaresco’ların aromaları zamanla değişerek hayvansal kokuları da kapsamaya başlar.
Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder