14 Şubat 2013 Perşembe

Syrah (Şiraz)


Neredeyse son on yıldır daha çok tanıdığımız tatlardan biri ‘’Syrah’’, Türkiye’de biz ona Şiraz diyoruz.
Syrah (Şiraz)
Yetiştirilmesi çok zahmetli olmayan üzümlerden olduğu için dünyanın pek çok yerinde ekilmektedir.
Genellikle monosepaj olarak şişelenmiş Syrah’lara aşinayız. Ancak Avustralya’da Cabernet Sauvignon ile, Châteauneuf-du-Pape’da Grenache ve Mourvédre ile, Côte-Rôtie’de Viognier ile çarpıcı kupajları vardır.
En tipik özelliklerinden bir tanenleridir. Cabernet Sauvignon gibi sert tanenler içermese de yumuşak ama yoğun tanenlere sahiptir. Şişede en iyi olgunlaşan ve en uzun dayanabilen bu şarap gençken de tüketilebilir.
Syrah için yapı, asidite ile tanenin zarif dengesi üzerine kuruludur. Üzümün anthocyan oranı en yakın rakibine oranla %40 daha fazladır. Bu nedenle rengi çoğu zaman mürekkebimsi koyu mordur.
Şarabı dolgun meyve aromalarıyla zengin, yoğun, tatlımsı, yüksek alkollü ve bazen da kabadır.
Fransa’da üretilen örneklerinde, koyu siyahımsı, dolgun gövdeli, taneni kuvvetli, tamamen sek, siyah böğürtlen, karadut, olgun erik en çok göze çarpan aromalar dır. Bazen bu aromalara menekşe, yeni öğütülmüş karabiber, taze çekilmiş acı kahve, yeni işlenmiş deri, orta pişmiş biftek, katran, tütün, meyan kökü aromaları da eşlik eder. Nadiren bu aromalara kavrulmuş fındık, kavrulmuş kestane ve otsu baharatlar da eşlik edebilir.
Avustralya Syrah’ı ise koyu siyahımsı renkte, olgun siyah meyveleri önde ve gösterişli, çok zengin, dolgun gövdeli, damakta kıvamlı, taneni yüksek buna rağmen çikolatamsı tatlılıkta dır.
Güney Afrika ve Kaliforniya’daki örnekler Fransa örnekleri gibi et si, topraksı, biber si notlarla birlikte Avustralya örnekleri gibi reçelimsi, gösterişli bir tarzla farkedilir.
Olgun Siyah Meyveler: Karadut, kiraz, böğürtlen ve siyah olgun erik aromaları görülür. Syrah’da frenk üzümü hemen hemen hiç rastlanmayan aromalardan dır.
Biber: Yeni öğütülmüş beyaz ve karabiber en tipik aromalardan dır.
Çikolata: Özellikle Kuzey Rhône de yatişen Syrah’lar da en tipik aromalardan biridir.
Siyah Zeytin:Sık rastlanan aromalardan biridir.
Füme: İyi üretilmiş örneklerde sıkça rastlanır.
Kahve, Kavrulmuş Fındık/Kestane: Özellikle  Côte-Rôtie’de sık rastlanan aromalardan dır.
Biftek, Deri, Ahır, Katran: Nadiren rastlanabilir.
Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder