Neredeyse son on yıldır daha çok tanıdığımız tatlardan biri ‘’Syrah’’,
Türkiye’de biz ona Şiraz diyoruz.
Syrah (Şiraz)
Yetiştirilmesi çok zahmetli olmayan üzümlerden olduğu için
dünyanın pek çok yerinde ekilmektedir.
Genellikle monosepaj olarak şişelenmiş Syrah’lara aşinayız.
Ancak Avustralya’da Cabernet Sauvignon ile, Châteauneuf-du-Pape’da Grenache
ve Mourvédre
ile, Côte-Rôtie’de
Viognier ile çarpıcı kupajları vardır.
En tipik özelliklerinden bir tanenleridir. Cabernet
Sauvignon gibi sert tanenler içermese de yumuşak ama yoğun tanenlere sahiptir. Şişede
en iyi olgunlaşan ve en uzun dayanabilen bu şarap gençken de tüketilebilir.
Syrah için yapı, asidite ile tanenin zarif dengesi üzerine
kuruludur. Üzümün anthocyan oranı en yakın rakibine oranla %40 daha fazladır.
Bu nedenle rengi çoğu zaman mürekkebimsi koyu mordur.
Şarabı dolgun meyve aromalarıyla zengin, yoğun, tatlımsı,
yüksek alkollü ve bazen da kabadır.
Fransa’da üretilen örneklerinde, koyu siyahımsı, dolgun
gövdeli, taneni kuvvetli, tamamen sek, siyah böğürtlen, karadut, olgun erik en
çok göze çarpan aromalar dır. Bazen bu aromalara menekşe, yeni öğütülmüş
karabiber, taze çekilmiş acı kahve, yeni işlenmiş deri, orta pişmiş biftek,
katran, tütün, meyan kökü aromaları da eşlik eder. Nadiren bu aromalara
kavrulmuş fındık, kavrulmuş kestane ve otsu baharatlar da eşlik edebilir.
Avustralya Syrah’ı ise koyu siyahımsı renkte, olgun siyah
meyveleri önde ve gösterişli, çok zengin, dolgun gövdeli, damakta kıvamlı,
taneni yüksek buna rağmen çikolatamsı tatlılıkta dır.
Güney Afrika ve Kaliforniya’daki örnekler Fransa örnekleri
gibi et si, topraksı, biber si notlarla birlikte Avustralya örnekleri gibi
reçelimsi, gösterişli bir tarzla farkedilir.
Olgun Siyah
Meyveler: Karadut, kiraz, böğürtlen ve siyah olgun erik aromaları
görülür. Syrah’da frenk üzümü hemen hemen hiç rastlanmayan aromalardan dır.
Biber: Yeni
öğütülmüş beyaz ve karabiber en tipik aromalardan dır.
Çikolata: Özellikle
Kuzey Rhône
de yatişen Syrah’lar da en tipik aromalardan biridir.
Siyah Zeytin:Sık
rastlanan aromalardan biridir.
Füme: İyi
üretilmiş örneklerde sıkça rastlanır.
Kahve, Kavrulmuş
Fındık/Kestane: Özellikle Côte-Rôtie’de
sık rastlanan aromalardan dır.
Biftek, Deri,
Ahır, Katran: Nadiren rastlanabilir.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder